Si continua navegant entenem que accepta l'ús de cookies.    
  • C/ Rambla, 41 (Principal) - 08002 Barcelona    
  • correu@mountainwilderness.cat    

Campanya Swat 2023 (26/10/2023)



La campanya del Swatproject 2023 ha continuat amb l’exploració d'aquesta vall del Hindú Kush paquistanès: s'ha aconseguit pujar a tots el passos de les fonts del riu Ushu, alguns d'ells totalment desconeguts; s’han explorat els glaciars de la zona, obtenint dades sobre el retrocés glaciar; així com les parts altes de les valls que porten al passos de Palogah, Mankial, Palesar o Sirri Darra. La campanya ha comptat amb la participació d'una vintena d'activistes de les delegacions locals d'Itàlia, Alemanya, França, Espanya. i, evidentment, de Catalunya i del Pakistan.

El resultat principal és que està a punt de publicació el primer mapa excursionista de les valls del Swat, a escala 1:100.000 dirigit pel cartògraf Remo Nardini a partir de les dades aportades pels activistes de MW. La recollida d'informació, ara mateix, és suficient per a iniciar les tasques de redacció de la Guia de les muntanyes del Swat i la divulgació de la tasca arqueològica. Es preveu una nova edició formativa per a joves, i la ja planificada nova edició del curs per a noies pel febrer del 2024.

Les difícils condicions amb què s'ha treballat han forjat teixit de cooperació amb els locals, i especialment amb l’administració, que ens han expressat especialment el seu suport. A destacar la importància del lideratge del projecte del Dr. Carlo Alberto Pinelli, alpinista arqueòleg, cineasta i membre fundador de Mountain Widerness.

“The SwatProject” és un projecte de Mountain Wilderness International (MWI) que té per objectiu impulsar la creació d’un parc nacional a les valls del riu Swat (Hindu Kush paquistanès). Mountain Wilderness Catalunya es va integrar al projecte la tardor de 2018 i els seus activistes han participat en les campanyes del 2019, 2022 i 2023. El repte d’aquesta proposta és el de, des d’una perspectiva de “turisme sostenible” i de muntanya, compromès especialment amb el medi ambient compatibilitzar la protecció de la natura amb la millora de la qualitat de vida dels locals assegurant que la dimensió turística suposi in increment qualitatiu de l’economia.

Durant aquests quatre anys s'ha treballant en la dimensió arqueològica, en la formació en muntanya (homes i dones), cartografia, obrir rutes de “trekking” i expedicions. Incorporat aquesta descoberta als circuits d’oferta de muntanya, sempre lligats als aspectes de sostenibilitat.

Koki Gassiot
Coordinador del Projecte Swat a Catalunya